čtvrtek 5. října 2017

Jaké barvy zvolit do dětského pokojíčku?

Tuto otázku byste si měli položit hned, jak začnete plánovat dětský pokoj. Teprve po výběru barev je dobré řešit, zda a jaké bude mít pokoj téma (námořník, rozkvetlá louka, princezna,...). Každá barva je zajímavá a má mnoho odstínů. Při kombinaci barev je nutné postupovat opatrně, aby celek nepůsobil chaoticky. Barvy by se měly doplňovat a poté vznikne harmonický celek. Do dětského pokoje doporučuji kombinovat 3-4 barvy, z nichž jedna bude neutrální bílá. Do pokojíčku pro miminko vybíráme spíše pastelové a tlumené barvy. U starších dětí už je možné více experimentovat. Dítě tráví v pokoji hodně času a barvy působí na jeho psychiku – tuto skutečnost bychom neměli přehlížet. Pro živější děti doporučují designéři studené a spíše tlumené barvy (modrá, fialová). Naopak pro děti pasivnější je dobré zvolit barvy teplejší a sytější (žlutá, oranžová).

A co jednotlivé barvy znamenají?

Bílá sama o sobě je studená, ale v kombinaci s jinými barvami působí neutrálně. Neměla by tedy být jedinou barvou.
Šedá nevyvolává žádné emoce a pokud si ji zvolíte, je dobré ji doplnit výraznějšími barvami.
Hnědá je u dětí nejméně oblíbená. Jedná se o nevýraznou barvu. Pokud barvu v pokoji použijete, opět platí ji doplnit veselejšími barvami.
Růžová je barva harmonická a přátelská. Nemělo by se to s ní však přehánět, poté by pokoj působil přeslazeně. Tato barva je u holčiček nejoblíbenější.
Fialová je barvou podporující myšlení a soustředění. Neměla by však být v tmavých místnostech.
Modrá je vhodná pro hyperaktivní děti, pomáhá soustředit se. Zároveň se však nedoporučuje pro smutné a úzkostlivé děti.
Zelená barva je přátelská a veselá. Připomíná přírodu, raději ale zvolme její světlejší odstíny. Stejně to platí i v případě barvy oranžové.
Žlutá je veselá a vzbuzuje zvědavost. Neměli bychom to přehánět s jejími zářivými odstíny. Hodně odráží světlo a děti z ní mohou bolet oči.
Červená. S touto barvou by se mělo zacházet opatrně. Do dětského pokoje je vhodná spíše jen v doplňcích. Ve větší míře může působit až agresivně.
Černá se pro děti určitě nedoporučuje. Jiné je to samozřejmě u teenagerů. Tam by i tak měla být doplněna světlejšími barvami. V souvislosti s černou barvou bych uvedla fakt, že v poslední době jsou trendy pokojíčky v takzvaném nordic stylu (viz obrázek). Tento styl je s manželem náš nejoblíbenější, ale vše se musí vybírat s rozvahou. Internet je plný krásných pokojíčků v barvách bílá – šedá – černá. Podle mého názoru však nemůže tato kombinace barev působit na dítě vesele, spíše navozuje úzkost. Jiná situace je, pokud tuto kombinaci rozsvítíte barevnými doplňky.

Zdroj: Pinterest

 Vašemu dítěti byste určitě měli dát prostor, aby si samo řeklo, jakou barvu preferuje. Samozřejmě je dobré mu nabídnout určité varianty. Jak jsem již zmiňovala v článku (Dětský pokoj Karolínky), dcera si zvolila růžovou. Nejprve jsem byla proti, ale víte, jak to dopadlo:-) Při studiu barev mě příjemně překvapilo, že růžová uklidňuje, je přátelská a navozuje harmonické vztahy.
V dnešní době není možné rozdělit barvy přesně na holčičí a klučičí. Jsem toho názoru, že nejoblíbenější holčičí barva je růžová. Působí opravdu harmonicky v kombinaci se světle šedou nebo tyrkysovou. Nejnovějším trendem je kombinace růžové a zlaté či světle kávové. Dalšími oblíbenými barvami u holčiček je zajisté fialová a žlutá. V případě klučičích barev dominuje určitě modrá. Tmavý odstín je zajímavý s bílou či jemnou červenou. Světlejší odstín pak většinou doprovází barva šedá a bílá. V tomto případě je vhodné zvolit ještě další teplejší barvu, aby pokoj nepůsobil studeně. Dalšími barvami jsou pak zelinkavá, tyrkysová a nebála bych se ani tlumené oranžové. Níže uvádím na obrázku mé nejoblíbenější kombinace barev s pracovními názvy, které jsem si zvolila :-)


Zdroj: autor

A tip na závěr? Do dětských pokojů zvolte omyvatelné barvy, v obchodech je najdete nejčastěji pod názvem akrylátové. Časem to určitě oceníte. Nezapomínejte také na tapety, které jsou teď velmi oblíbené a dále nálepky na zeď. Mohou pokojíček krásně oživit. A jaké jsou Vaše oblíbené kombinace? 


Přeji pevné nervy při výběru, Petra

1 komentář:

  1. My jsme naší princezně taky konečně dodělali dětský pokoj. Ono se to nezdá, ale to je věcí, které je potřeba v jednom pokoji udělat už máme al všechno hotové, jen čekám na stan
    , který jsem jí objednala k narozeninám, ale na to je ještě čas. V pokojíčku už si hraje a líbí se jí v něm, a to je pro s manželem nás nejdůležitější :-) .

    OdpovědětVymazat