středa 10. ledna 2018

Jak zařídit dětskou hernu

Dnes jsem se rozhodla zaměřit nový článek opět na téma dětských pokojů. Setkala jsem se již s mnoha situacemi, kdy rodiče přemýšleli, jak využijí dva dětské pokoje. Většinou se přidělí pokoj jednomu dítěti, ale je i jiná možnost. Ta se využívá zvláště, když jsou děti malé. Z jednoho pokoje se udělá ložnice a z druhého herna. A právě hernám bych se chtěla věnovat podrobněji. Herna by se měla správně skládat ze tří zón: relaxační, kreativní a pohybová.

V relaxační-pasivní části děti odpočívají. Měla by tak obsahovat polštářky, sedací vaky, pufy. Klidně můžete na zem položit i matraci, kde se děti natáhnou. V této části může být i knihovnička, aby byly na dosah knihy, když bude nálada na čtení pohádek nebo jen prohlížení stránek při odpočinku.


Kreativní-výtvarná zóna slouží především k výtvarným aktivitám, jak už sám název vypovídá. Děti si zde kreslí, modelují, rozvíjí své schopnosti. Tato část by měla být v blízkosti okna, aby byl k dispozici dostatek světla. Obecně by v herně mělo být minimum nábytku, ale stůl a židličky jsou téměř nutností. Dále zde může být opět malá knihovna či poličky. Doporučuji sem umístit magnetickou/křídovou tabuli na zeď a nástěnku, aby si dítě své výtvory mohlo vystavit. 


Poslední pohybová-aktivní část je vhodná spíše pro větší děti. Vybavení této zóny je nákladnější, ale dnes je již široký výběr pomůcek na cvičení. Hodně se využívají žebřiny, závěsná lana, houpačky, část horolezeckých stěn, žíněnky, lanové žebříky, hrazdy, závěsné kruhy a tak dále. Samozřejmě to nemusíme přehánět a stačí koupit míč na házení, nástěnný koš nebo malou trampolínku. Zde však pozor na bezpečnost. Vše by mělo být pořádně ukotvené a připevněné ke zdi. 


Dle mého názoru by herna měla působit vesele. Nebojte se barev, kombinujte tapety s výmalbou. Na podlaze je určitě lepší koberec po celé její ploše. Děti si většinou stejně hrají na zemi a snižuje se riziko uklouznutí. Nyní navrhuji hernu do Šumperka pro dvě děti a maminka si přála téma "safari". Zvolila jsem tedy barvu zelenou, žlutou a hnědou. Tento motiv jsem dodržela i na vybrané tapetě a zeleném koberci připomínajícím trávu. Vynechala jsem pohybovou zónu, děti jsou ještě malé, tak aby nedošlo k úrazu.






Krásný lednový den, Petra

1 komentář:

  1. Hernička je moc pěkná. Jen bych udělal to, aby mohla růst s dítětem. Přeci jenom se ty zájmy mění z půl roku na rok. U někoho skoro každý měsíc. Dal bych tam třeba nějakou knihovničku, protože naše žebříčky knih jsou docela proměnlivé a hlavně si myslím, že knihovna by měla v herničce rozhodně být. :)

    OdpovědětVymazat