neděle 1. července 2018

Kam s dětmi na hory No.2

Horský hotel Javor Malá Úpa. To byl cíl naší čtyřdenní cesty. Vydali jsme se ještě s dalšími třemi rodinami za heslem "babyfriendly". Hotel leží ve Spáleném Mlýně, kde to dobře znám, léta jsem jako malá jezdila s rodiči na nedalekou chalupu. 
Dříve byl tento hotel na pohled vyloženě "socialistický", nicméně po rekonstrukci vypadá pěkně. Každý pokoj má terasu s krásným výhledem. Vedení si vyloženě zakládá na pobytu rodin s dětmi. Personál je ochotný a na děti zvyklý. V hotelu jsou dvě herny, z toho jedna v jídelně, což jsme uvítali. Venku jsou dvě dětská hřiště a vyhřívaný bazén. Pro děti se zde pořádají také animační programy. Ty jsme bohužel nevyužili, každý den jsme dělali procházky po okolí, byla by škoda nevidět tolik krásných míst.
A co bych doporučila jako tip na výlety do okolí? Určitě si udělejte procházku na Sokolí boudy, což je asi 30 minut stoupání od hotelu po betonce, pro kočárky tedy ideální. Před zmíněnou hospodou je pěkné posezení a dětské hřiště. 
Dále, když sejdete na parkoviště do Spáleňáku, tak se můžete vydat lesní cestou na boudu Jana, kde mají vynikající poháry a borůvkový koláč. Odtud je to kousek do Velké Úpy a na Portášky. 
Pokud se budete chtít vydat na Sněžku s dětmi či kočárky, doporučuji dojet do Pece pod Sněžkou (kde je mimochodem Relaxpark-dětské hřiště, trampolíny a bobová dráha), dojít příjemnou procházkou k lanovce a vyvést se na vrchol. My zvolili cestu na Pomezky a odtud přes Jelení boudu na Sněžku. S malými dětmi a kočárky to však nedoporučuji. Cesta je pěkná, ale má neuvěřitelně strmé stoupání. Pro nás to znamenalo, že jsme se na Jelence posilnili a vydali se zpět, dál už jsme neměli síly :-) 
A poslední tip je pro děti nejzábavnější. Z hotelu jezdí vláček Úpáček na Pomezky (Horní Malá Úpa). Cesta trvá asi 20 minut krásnou krajinou a děti si to užily.
Takže shrnuto podtrženo, byla to super aktivní dovolená. Jediné negativum hotelu vidím v menších pokojích a neuvěřitelném množství dětí, které zde byly. Na nás byl až moc babyfriendly :-) Nicméně my dospělí jsme si to užili a děti taktéž.


A na závěr si neodpustím jednu malou poučku: Na horách se počasí mění každou minutu, pokud tedy vyrazíte v tílku, nezapomeňte do batohu přibalit mikinu a pláštěnku. My se tím řídili a udělali jsme dobře :-)
Jo, a pokud budete v Peci pod Sněžkou, určitě navštivte Pizzerii Anděl! Vynikající jídlo, milá a ochotná obsluha!

Přeji Vám krásné prázdniny plné nezapomenutelných zážitků!
Já jdu balit do Jizerek, ale o tom příště :-) 
Petra

1 komentář:

  1. Máte pravdu v tom ohledu, že prostě jet s dětmi na hory rovná se vždycky tak trochu riziko toho, že něco zapomenete nebo tak. My jezdíme v karavanu do Beskyd a i když máte odsud kvalitní sportovní oblečení, prakticky vždycky na něco zapomeneme. A to máme ten karavan, kde máme ty kapacity prakticky nevyčerpatelné.

    OdpovědětVymazat